ETNO-viikolla kouluissa tarjottiin thai-ruokaa

Adapteri / Aaltosen valinta! / ETNO-viikolla kouluissa tarjottiin thai-ruokaa
ETNO-viikolla kouluissa tarjottiin thai-ruokaa

Tällä viikolla Putaan ja Hannulan kouluilla vietetään teemaviikkoa. ETNO -teemainen viikko pitää sisällään mm. välituntitekemistä ja ETNO-teemaista tiedottamista. Teemaviikon keskiviikkona kaikissa tornion kouluissa tarjottiin etnistä ruokaa. Ruokalistalta löytyi kanawokkihöystö riisin kera, sekä toki salaattia talon tapaan.

Kouluruokailusta elämyksiä ja uuden oppimista

Aini Ylihuurula kouluviraston Johtava emäntä kertoo kouluruokailun pyrkivän tarjoamaan ruokailijoille elämyksiä ja uuden oppimista. “Tulevaisuuteen vaikuttaminen tapahtuu tekemällä – suvaitsevaisuus on se juttu”, Ylihuurula kertoo. Kouluruokaa valmistavaan henkilöstöön kuuluu myös maahanmuuttajia. “Toimijat keittiöllämme ovat olleet aktiivisesti mukana ja aterian suunnittelussa on haastateltu Thai-ruoan asiantuntija Nanaa. Palaute on ollut positiivista ja innostaa eteenpäin”, hän kertoo.

Kouluruokalat pyrkivät tuomaan esiin akea piristäviä teemoja toimintakulttuuriin soveltuvin osin, muun muassa ruoka- ja tapakulttuurissa. Tästä esimerkkinä on teemaviikon keskiviikkona järjestetty etninen ruoka kaikilla tornion kouluilla ja päiväkodeissa. Aini Ylihuurula kokee tärkeänä edistää ruokakasvatuksen toteutumista koulu- ja päiväkotiympäristössä, sekä myönteistä ruokapuhetta. Samalla kohotetaan ruoan ja sen tekijöiden arvostusta.

Suunnitteluun apua asiantuntijalta

Teemaruuan suunnittelua varten Putaan koulun keskuskeittiöllä oltiin haastateltu Thaimaasta kotoisin olevaa Nanaa, joka antoi vinkkejä ruoan valmistukseen. Thaimaalainen ruoka on usein maustettua ja tulista, mutta lapsille ja nuorille tehdään oma miedompi ruokansa. Thaimaalaisen ruoan maun kulmakiviä ovat perusraaka-aineet kanaliemi ja soijakastike. Ruokaan makeutta saadaan sokerilla. Myös kalakastiketta käytetään usein tuomassa makua. Ruoan voi saostaa maissisuuruste maizenalla. Thaimaalaisessa ruoassa käytetään paljon vihanneksia. Muun muassa porkkana, kaali ja ananas ovat tuttuja perusraaka-aineita.

Thairuokaa valmistettaessa ensiksi aloitetaan kastikepohjasta, jonka joukkoon kypsennetyt kasvikset ja liha lisätään. Lientä ei käytetä kovinkaan paljoa Ruoan tarjoilussa lisukkeena toimii mainiosti tavallinen riisi, sekä vihersalaatti. Thaimaalaista ruokaa tarjottaessa on usein mahdollisuus myös lisätä joukkoon maustekastiketta oman maun mukaan. Leipää ei yleensä syödä thai-ruoan kanssa.

Kouluruokailusta saatiin positiivista palautetta

ETNO Tornion yhteyshenkilö Heli kiersi Putaan koulussa kysymässä oppilaiden ja henkilökunnan mielipiteitä ruoasta. Thai-ruoka otettiin vastaan hyvin, ja siitä pidettiin. “Kastike oli erilainen. Kasvikset ja hedelmät oli hyviä. Tosi hyvä ruoka. Hain kaksi kertaa lisää”, kertoo Manal 11v. Eleonoora 9v. ja Kosar 9v. kertoivat riisin ja kastikkeen olleen hyvää. Kastike oli maistunut hieman erilaiselle, mutta myös paremmalle. Eelikselle 8v riisi ei maistunut, mutta kastikkeen mausta tuli kehuja. Nimettömänä pysyttelevä opettaja kehui salaattipöytää ja thaimaalainen kastike sai kehuja vihanneksista ja hedelmistä.

ETNO-viikko jatkuu vielä somessa. Klikkaa tästä ETNO Tornion Instagramiin, jonne tipahtelee Putaan ja Hannulan koulujen oppilaiden kanssa kuvattuja teemavideoita.


ETNO -viikon järjestävät yhteistyössä ETNO – Etnisten suhteiden neuvottelukunta, Putaan koulu, Hannulan Koulu, Tornion Sosiaalitoimi ja Nuorisotoimi. Adapteri on ETNO-viikon mediakumppani.