ROIHU – Mikä on sun intohimo? Sun ROIHU?

ROIHU – Mikä on sun intohimo? Sun ROIHU?

Moicca!

Minä olen Jon Säkkinen. Olen nuoriso-ohjaaja Torniossa ja minun työpisteeni on Nuorisotiedotuspiste Aaltonen.

Olen myöskin laulaja/muusikko. Teen keikkaa minun artistinimellä, Jon Sebastian. Laulaminen ja esiintyminen sekä kaikki musiikkiin liittyvä on yksi iso osa minun sisäistä liekkiä eli roihua. Intohimoni laulamiseen, esiintymiseen ja musiikin tekemiseen on auttanut minua vaikeina hetkinä ja yksi suurimmista unelmistani on menestyä laulajana ja tulevaisuudessa myös lauluntekijänä.

Siinä missä tavoittelen unelmiani sekä elän ja toteutan niitä, yksi haluni on auttaa muita löytämään omia kykyjään elämässä. Auttaa sen oman polun löytämisessä ja miten päästä siinä eteenpäin. Joskus kun tuntuu, että on hukassa, on hyvä tietää, että on olemassa auttava käsi, joka ohjaa oikeaan suuntaan. Ja jos sinulla on jo se selkeä oma juttu, se oma intohimo, roihu mikä tuo lämpöä sinulle ja haluat päästä tuomaan sitä esille, haluan olla myös siinä auttamassa ja luomassa puitteita, jotta roihusi palaa näyttävästi joka suuntaan.

Meillä jokaisella on olemassa se sisäinen ääni, se liekki, joka ohjaa meitä. Intohimo, mikä tuo vapautusta tavalliseen arkeen ja vie meitä elämässä eteenpäin. Joillakin tämä roihu on jo löytynyt ja on käytössä, joillakin taas liekki palaa ehkä hieman pienemmin tai ei vielä ole löytynyt. Roihu-Hanke on väline, millä tuo kadoksissa oleva liekki on mahdollista löytää sekä päässä näyttämään se. Hän kenellä se intohimo on jo olemassa, haluamme antaa mahdollisuuksia päästä tuomaan sitä esille ja mahdollisesti myös kehittää eteenpäin.

Joten hae rohkeasti mukaan toimintaan. Kaikenlaisia ideoita, suuria ja pieniä, otetaan vastaan. Sinun ei tarvitse olla valmiiksi taituri jossain, vaan pelkkä kiinnostus riittää. Tai jos sinulla on jo valmiiksi jokin asia tai kyky mitä osaat, voit hakea mukaan ja voidaan katsoa miten sinua voisi kehittää eteenpäin tai voidaanko luoda jotain puitteita, miten pääsisit tuomaan roihuasi esille. Voit tulla myös pelkästään juttelemaan ja voidaan yhdessä miettiä mikä se sinun juttusi, sinun roihusi voisi oikein olla.

– Jon

ps. Tuossa alhaalla mä kerron “lyhyesti”, mitä tämä ROIHU -hanke on ja miten tämä homma oikein toimii. Löydät myös yhteystiedot jutun lopusta.

Mikä on ROIHU-Hanke?
Nuorisokulttuuriseen omaehtoisuuteen perustuvan hankkeen tarkoituksena on pitkän poikkeusajan jälkeen osalistaa ja innostaa 12-29 vuotiaat nuoret jälleen toimimaan livenä ja ideoimaan sekä toteuttamaan omia unelmiaan. Tarkoituksena on tuoda mielekkyyttä, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä nuorten vapaa-aikaan. Tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia toteuttaa itseään, löytää nuoren piilossa olevat kyvyt ja sisäinen palo.

Hankkeessa kehitetään uusia toimintamalleja sekä ideoiden toteuttamiseen, että tuotosten julkaisu- ja esitysareenoiden laajentamiseen. Hankkeella edistetään nuorisokulttuurin vaikuttavuutta osana kaupungin hyvinvointi- ja osallisuussuunnitelmaa. Nuoret osallistuvat jokaiseen vaiheeseen suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin.

Roihu-Hankkeen avulla voimme lievittää nuorten kokemaa osattomuutta ja yksinäisyyttä. Monien tutkimusten mukaan kulttuuritoiminta ja luova toiminta, mukaan lukien ns. ”höntsätoiminta” ovat yhteydessä paitsi oppimiseen, niin myös hyvinvointiin, osallisuuteen ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen.

Roihun toimintaperiaatteena on nuorisokulttuurinen omaehtoisuus, jota tuetaan nuoren tarvitsemalla tavalla, mahdollisuutena kokeilla, tutustua omiin vahvuuksiin ja epävarmuuksiin sekä löytää itsestään jopa läpi elämän kestäviä kykyjä ja taitoja.

Hankkeen kantavana ajatuksena on luoda nuorille iloa tuottavaa, hyvinvointia edistävää, avointa ja yhdenvertaista toimintaa omaehtoisuuteen perustuen. Toimintaan pääsee mukaan taitotasosta tai varallisuudesta riippumatta. Tehokkuuden palvonnan aikana nuorisokulttuurilla on tärkeä tehtävä lasten ja nuorten tunteiden tulkkina ja sisäisen äänen vahvistajana.

Kerro esimerkkejä toiminnasta?
Konkreettisena toimena hankkeessa luodaan Tornion ja Haaparannan nuorisotoimiin nuorisokulttuurisen toiminnan verkosto sekä ideahautomo nuorten ideoiden toteuttamista varten. Luodaan puitteita nuorisokulttuurin tuottamiseen, harrastamiseen ja esittämiseen erilaisiin nuoriso- ja kulttuuritapahtumiin. Nuorten ideoihin perustuen järjestetään esimerkiksi työpajoja, koulutusta, tapahtumia, konsertteja, klubitoimintaa ja näyttelyjä tai mitä ikinä nuori sitten ideoikaan.

Toiminta voi olla monenlaiseen harrastuneisuuteen liittyvää ja nuorta autetaan aina eteenpäin ideansa kanssa. Nuorten ideoiden ja unelmien toteuttamisessa tärkeää on henkilökohtainen ohjaus. Hankkeen koordinoinnista vastaava ohjaaja ja tarvittaessa muut nuorisotyöntekijät auttavat nuorten projektien toteuttamista.

Roihu-Idea
Nuori ottaa yhteyttä oman ideansa kanssa, joka käydään yhdessä läpi ja suunnitellaan, miten idean voisi toteuttaa. Ideat voivat olla isoja tai pieniä. Kaikenlaiset unelmat otetaan vastaan, jotka tuottavat hyvinvointia nuorelle itselleen ja muille osallisille. Ne voivat liittyä vaikkapa musiikkiin, tanssiin, sirkukseen, graffitiin, kuvataiteeseen, teatteriin, kirjoittamiseen, mediataiteeseen, animaatioon, elokuviin tai vaikka voimaantumiseen luonnossa.
Taivas on rajana!

Siinäpä on ROIHU – Kulttuurihanke esiteltynä. Jos sulla heräsin pieninkin ajatus, into, idea tai kiinnostus, ota rohkeasti minuun yhteyttä! Kerron mielelläni lisää ja otan ajatuksia vastaan. Tehdään tästä jotain siistiä ja ainutlaatuista yhdessä! Nyt on aika mennä eteenpäin ja nousta kohti uusia mahdollisuuksia!

Yhteystiedot: jon.sakkinen@tornio.fi / 0408354642